
Dzięki wspaniałemu smakowi i aromatowi kawy oraz energetyzującym właściwościom kofeiny napój ten cieszy się ogromną, międzynarodową popularnością. Obecnie niemal w każdym mieście można znaleźć dobrze zaopatrzone kafeterie, a na całym świecie funkcjonują świetnie prosperujące sieci kawiarni. Dostępność i różnorodność kawy sprawiła, że stała się ona dla wielu osób codziennością i niezbędnym elementem porannej rutyny. Kultura kawy jest bardzo rozwinięta w wielu krajach, a ludzie cenią mnogość sposobów parzenia i picia kawy oraz jej różne tradycje i historie. Dodatkowo, poranna czy popołudniowa kawa jest dla wielu osób swoistym rytuałem, który pozwala im się odprężyć i zapomnieć o trudach codziennego dnia.
Istnieje wiele sposobów przyrządzania kawy – w sklepach można zakupić kawę rozpuszczalną, sypaną czy ziarna kawy do zmielenia, a więc każdy klient ma możliwość doboru dopasowanej dla siebie kawy. Ci, którzy cenią kawę przede wszystkim za jej smak i aromat zazwyczaj decydują się na jej parzenie. Parzenie kawy, często postrzegane jako sztuka, wymaga zdobycia odpowiedniej wiedzy i umiejętności, aby uzyskać jak najlepszą jakość napoju. Proces ten powinien być kontrolowany przy użyciu odpowiednich urządzeń pomiarowych. Wyróżnia się wiele metod parzenia, są to m.in. parzenie w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce czy prasie francuskiej.
Podczas parzenia kawy należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Przede wszystkim istotny jest wybór ziaren, które będą odpowiadać indywidualnym preferencjom. Ważny jest również stopień ich zmielenia, który ma bezpośredni wpływ na tempo parzenia oraz proporcje wody i zmielonych ziaren. Kolejnym, wymagającym kontrolowania czynnikiem, jest temperatura wody. Woda powinna być odpowiednio gorąca, aby w pełni wydobyć smak z ziaren kawy, dlatego podczas parzenia należy zachować ostrożność, aby uniknąć poparzeń. Zbyt ciepła z kolei, może prowadzić do przepalenia i gorzkiego smaku napoju. Uważa się, że idealna temperatura wody do parzenia kawy wynosi od 90 do 96°C. Aby upewnić się, że temperatura jest właściwa, zaleca się korzystanie ze specjalistycznych, precyzyjnych termometrów. Innym wartym uwagi elementem parzenia jest jego czas. Będzie on się różnił w zależności od wybranej metody – w systemie przelewowym kawę parzy się ok. 5 minut, przy użyciu prasy francuskiej krócej, bo 2-4 minuty, natomiast w przypadku cold brew (kawy parzonej na zimno) czas parzenia może wynieść do 12 godzin! Doskonały smak kawy uzyska się, jeśli każdy z powyższych czynników zostanie wzięty pod uwagę podczas jej przygotowywania.