Świeże owoce przez cały rok!

Jabłka - przechowywanie

Oczywiście, jabłka smakują najlepiej zaraz po zerwaniu ich z drzewa, jednak nie każdy może sobie na taką przyjemność pozwolić. Dzięki magazynom z tzw. kontrolowaną atmosferą, w których jabłka mogą być przechowywane, możliwe jest zachowanie ich soczystości długo po zbiorach. Kontrola atmosfery obejmuje precyzyjne monitorowanie temperatury, wilgotności oraz ilości tlenu i dwutlenku węgla w powietrzu w miejscu magazynowania owoców.

Zanim zaczęły powstawać nowoczesne rozwiązania na przechowywanie i skuteczne zachowywanie świeżości jabłek, były one magazynowane w piwnicach, beczkach, jaskiniach czy po prostu w wykopanych uprzednio dołach. W chłodnych miejscach, o względnie stałej temperaturze powietrza, owoce mogły być składowane zaledwie kila miesięcy – szybko traciły one wodę i składniki odżywcze. Na początku XX wieku angielscy rolnicy zauważyli, że jabłka przechowywane w pomieszczeniach szczelnych, bez przepływu powietrza, dużo dłużej pozostają soczyste. Obserwacje te doprowadziły ostatecznie do stworzenia magazynów z kontrolowaną atmosferą.

Należy uwzględnić, że jabłka, jak i inne rośliny, przeprowadzają oddychanie tlenowe, pobierają więc z powietrza tlen, a następnie uwalniają dwutlenek węgla. Proces ten jest niezbędny, aby owoc dojrzał. W związku z tym, w celu przedłużenia dojrzewania jabłek, a tym samym ich świeżości należy zredukować ilość tlenu znajdującą się w pomieszczeniu magazynującym, spowolni to oddychanie i jednocześnie wydłuży dopuszczalny okres ich przechowywania.

Ogromną zaletą tego typu przechowywania jest fakt, że nie są w nim wykorzystywane żadnego rodzaju substancje chemiczne względnie polepszające jakość owoców. Poziom tlenu jest znacznie zmniejszany – z 21 %, które zajmuje w powietrzu atmosferycznym, aż do 1-2 %. Temperatura jest stale monitorowana i utrzymywana między 0 a 2 stopniami Celsjusza. Kontrola poziomu dwutlenku węgla oraz wilgotności jest zależna od potrzeb przechowywanego gatunku jabłek. Do tej pory przeprowadza się badania dotyczące optimów warunków magazynowania danych rodzajów, w celu utrzymania najlepszej jakości owoców. Ten sposób magazynowania nie jest, oczywiście, zarezerwowany tylko dla jabłek, tak przechowywane są też inne owoce, takie jak banany czy kiwi, dzięki czemu klienci mogą się nimi cieszyć niezależnie od pory roku czy miejsca zamieszkania.

Jeden komentarz do “Świeże owoce przez cały rok!

  1. Sztuczne dojrzewanie jabłek to proces, w którym jabłka są poddawane działaniu gazów, takich jak etanol i etylen, aby przyspieszyć ich dojrzewanie. Etanol i etylen są naturalnie wytwarzane przez rośliny, w tym przez jabłka, w trakcie ich naturalnego dojrzewania. W przypadku sztucznego dojrzewania, gazy te są dodawane do skrzynek z jabłkami, aby zapewnić jednorodne i przyspieszone dojrzewanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *