Inkubowanie jaj, czyli dom pełen kurczaków

kurczaki

Powoli nadchodzi wiosna – dni stają się coraz dłuższe, a przyroda zaczyna budzić się z zimowego snu. Wielkimi krokami zbliżają się również święta wielkanocne, czyli malowanie pisanek, zbieranie bazi czy może inkubowanie jaj? Posiadanie własnych kurczątek wielkanocnych to bez wątpienia propozycja nie do odrzucenia. Jednak do tego przedsięwzięcia należy podejść odpowiedzialnie i poprawnie się do niego przygotować.

Najistotniejszym czynnikiem podczas inkubacji jaj jest utrzymanie odpowiedniej temperatury, czyli warunków termicznych zbliżonych do tych, które panują w czasie wysiadywania jaj przez kurę. Zazwyczaj mieści się ona w zakresie od 37 do 39°C. Nie może być niższa, ponieważ wtedy zarodki kurcząt nie rozwijają się poprawnie i po wykluciu ich narządy mogą być niedorozwinięte. Niezwykle ważne jest również, aby temperatura nie była zbyt wysoka, może to spowodować przegrzanie i śmierć zarodków.

Przed inkubacją należy upewnić się, że inkubator utrzymuje stałą temperaturę, częste jej wahania mogą negatywnie wpłynąć na rozwój zarodków oraz zmniejszyć liczbę wyklutych piskląt. W tym calu warto zaopatrzyć się w precyzyjny termometr. Następnie trzeba zobaczyć, czy inkubator nie jest uszkodzony, ewentualne usterki naprawić lub wymienić sprzęt. Potem należy sprawdzić, czy w gniazdku elektrycznym, do którego będzie podłączone urządzenie, przepływ prądu jest stały. W celu manipulowania temperaturą używa się szybów wentylacyjnych umieszczonych w górnej części inkubatora. Nieodłączną częścią przygotowania do inkubacji jaj jest dobranie żarówek grzewczych, należy wybrać odpowiedni rozmiar i moc do wybranego sprzętu.

Ciepłe powietrze w inkubatorze unosi się, natomiast chłodne opada, może to mieć niestety niekorzystny wpływ na rozwijające się zarodki. Dlatego zaleca się korzystanie z małego wiatraczka, który ma rozprowadzać powietrze w całym urządzeniu tak, aby temperatura była w nim stała. Częstymi przyczynami wahań temperatury w inkubatorze są między innymi: częste otwieranie inkubatora, co powoduje niepotrzebny przepływ powietrza, wystawianie urządzenia na słońca, może to doprowadzić do szybkiego przegrzania czy dodawanie do inkubatora wody, której temperatura znacznie różni się od tej, w inkubatorze. Należy pamiętać, że nieodłącznym elementem inkubacji jest stałe monitorowanie temperatury, aby nie przekroczyła normy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *