Grzybobranie na hali uprawy pieczarek

pieczarki

Pieczarki są istotnym składnikiem wielu smacznych, nieraz tradycyjnych, polskich potraw, cieszą się niesłabnąca popularnością w handlu, dlatego rolnicy decydują się na uprawę tych grzybów. Wymaga to jednak pewnego przygotowania oraz wiedzy, w jaki sposób się za to zabrać.

Początkowym etapem jest przygotowanie specjalnego kompostu, który dostarczy pieczarkom składników potrzebnych do ich rozwoju. Procedurę tę najlepiej wykonywać na zewnątrz. Na początku składniki kompostu należy zwilżyć, na wierzchu umieścić suplementy azotu oraz gips, a następnie wszystko wymieszać obracarką. Po rozpoczęciu fermentacji tlenowej, czyli właściwego procesu kompostowania, w wyniku wzrostu i rozmnażania się mikroorganizmów wydzieli się amoniak i dwutlenek węgla. Jeżeli temperatura nawozu jest niższa niż 63°C należy go mieszać oraz dodawać wody średnio co 2 dni. Jest to istotne, ponieważ w ten sposób kompost pozostaje odpowiednio napowietrzony i nawilżony. Pierwsza faza kompostowania trwa 7-14 dni. Kiedy temperatura nawozu osiągnie 68°C, w obecności amoniaku zajdą zmiany chemiczne. Spowodują one, że z kompostu będą mogły korzystać właściwie tylko grzyby. Pod koniec tego etapu nawóz powinien mieć czekoladowo-brązową barwę, pachnieć silnie amoniakiem, a jego wilgotność ma wynosić od 68 do 74%.

W kolejnej fazie kompostowania podnosi się temperaturę nawozu do około 63°C przez 6 godzin – przeprowadzona zostaje pasteryzacja. Następnie kompost schładza się do 60 °C, a potem każdego dnia jeszcze o 2– 3°C, aż do momentu rozproszenia amoniaku. Celem drugiego etapu kompostowania jest usunięcie NH3 oraz szkodliwych mikroorganizmów. Pod koniec tej fazy temperatura nawozu powinna wynosić około 25°C, co umożliwi zasadzenie.

Grzyby powstają z cienkich, nitkowatych komórek zwanych grzybnią, która musi być zawarta wcześniej przygotowanym kompoście. Rozmnaża się ją wegetatywnie, za pomocą specjalnych urządzeń, które eliminują mieszanie się nitek różnych grzybów. Po dodaniu jej do kompostu i odpowiedniej obróbce nastąpi rozrost grzybni, która stworzy szeroką sieć w całym kompoście. W tym momencie temperatura nawozu powinna wynosić około 24°C, a wilgotność względną należy utrzymać na wysokim poziomie, aby zminimalizować wysychanie powierzchni kompostu. Ten etap uprawy trwa zwykle 2– 3 tygodnie. Ze zwietrzałego kompostu, który należy uprzednio pasteryzować, można stworzyć osłonkę. Ma ona na celu zatrzymanie wilgoci nawozu. Temperatura przez 5 dni powinna być utrzymana na poziomie 24°C, a następnie regularnie obniżana.

W cyklu upraw plony można zbierać okresowo z drobnymi, kilkudniowymi przerwami. Z tego powodu zebranie dojrzałych upraw zajmuje od 40 do nawet 150 dni. Ważne jest, aby temperatura podczas zbiorów mieściła się w zakresie między 14 a 17°C. Takie warunki sprzyjają wzrostowi grzybów oraz wydłużają cykle życiowe drobnoustrojów chorobotwórczych i szkodników, co minimalizuje ich szkodliwy wpływ na uprawy. Całkowity czas jaki zajmuje hodowla pieczarek to około 15 tygodni. W celu zebrania jak najobfitszych plonów, należy pamiętać o kontroli i monitorowaniu warunków, szczególnie wilgotności i temperatury.

Jeden komentarz do “Grzybobranie na hali uprawy pieczarek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *