Idealne śniadanie

jajo

Nieodłącznym elementem śniadań na niemal całym świecie są jajka. Podawane w postaci jajecznicy, jajka sadzonego, w koszulce czy omleta cieszą podniebienia zarówno tych, którzy spożywają poranny posiłek w zaciszu domowym, jak i tych jedzących brunch w biegu pomiędzy spotkaniami biznesowymi. Poza znakomitymi jajecznymi potrawami, jajka są także podstawowym komponentem każdej kuchni oraz składnikiem wielu złożonych dań i wypieków. Nie można również zapomnieć o najbardziej prostej, ale niezwykle efektownej i ponadczasowej formie podania – jajkach gotowanych. Od czasu gotowania zależy jaką uzyska się konsystencję białka oraz żółtka – im krócej tym bardziej płynna.

Funkcja jajka, którą jest odżywianie zarodka, jest uwarunkowana jego budową. Pod wapniową skorupką znajduje się dwublaszkowa błona pergaminowa, stanowiąca dodatkową ochronę. Wewnątrz obecne jest białko oraz utrzymane dzięki skrętkom białkowym żółtko, będące substancją zapasową, pełniącą funkcję odżywiającą i budującą dla zarodka. Żółtko, w związku ze swoją rolą, jest bogate w cenne substancje odżywcze, m.in.: białka, węglowodany, sole mineralne, witaminy oraz przede wszystkim tłuszcze, szczególnie fosfolipidy, które są ważne, ze względu na to, że stanowią główny składnik błon komórkowych. Rodzajem fosfolipidów zawartych w żółtkach są lecytyny, które z kolei wchodzą w skład osłonki mielinowej – ważnego elementu nerwów, która jest odpowiedzialna za ochronę oraz przyspieszanie impulsu nerwowego.

Ze względu na szereg cennych składników jajek, ich spożycie jest jak najbardziej wskazane, jednak przedtem należy je właściwie przygotować. Wysoka temperatura (powyżej 60°C) spowoduje denaturację, czyli ścięcie białka. Ścięcie żółtka natomiast wymaga wyższej temperatury, bo aż 82°C, spowodowane jest to wysoką zawartością lipidów.

Na doprowadzenie jajek do pożądanej konsystencji podczas gotowania wpływają dwa czynniki – temperatura wody oraz czas obróbki. Proces przygotowania będzie bardziej kontrolowany, kiedy przed umieszczeniem jajek w wodzie, doprowadzona zostanie ona do wrzenia. Temperatura wrzącej wody jest stała i wynosi dokładnie 100°C. Po wrzuceniu jajek do wrzątku jedynym parametrem wymagającym monitorowania pozostaje czas. Aby przyrządzić jajka na miękko należy gotować jajka ok. 4 minuty, natomiast na twardo – 7. Można oczywiście wprowadzać własne modyfikacje, wedle upodobań. Często w roztargnieniu zapomina się o doprowadzeniu wody do wrzenia przed włożeniem do niej jajek, jest to jednak metoda, pozwalająca na uzyskanie każdorazowo pożądanej konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *