
Wielkimi krokami nadchodzi grudzień, czyli miesiąc przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. Ci bardziej nadgorliwi zdążyli już pewnie kupić prezenty dla najbliższych przy okazji promocji na Black Friday i zaczynają planować przygotowywanie świątecznych potraw. Nic tak nie osładza wigilijnego wieczoru jak czuła, rodzinna atmosfera oraz pięknie udekorowane pierniki, za których pieczenie trzeba będzie się niebawem zabierać. Przepisów na te bożonarodzeniowe wypieki jest bardzo wiele, część osób korzysta z niezastąpionej receptury pielęgnowanej w ich rodzinach od pokoleń, inni natomiast co roku znajdują nowy sposób przygotowania świątecznych ciasteczek. Jak smakują najlepsze pierniki? Jest to na pewno kwestia sporna, ale, aby samemu wyrobić sobie opinię na ten temat, warto odwiedzić Toruń, czyli polską stolicę pierników.
Podstawą ciasta na pierniki jest mąka oraz miód. Ziemie toruńskie charakteryzuje się żyznymi glebami, na których licznie rosną zboża, a dodatkowo powstało tam wiele dobrze prosperujących pasiek. Składnikami, które nadają piernikom ich aromat i unikatowość są przyprawy korzenne, które obecnie można otrzymać w każdym sklepie spożywczym. Jednak w XV wieku, kiedy pierniki zdobywały popularność, cynamon, imbir czy goździki wcale nie były tak łatwo dostępne. Toruń zyskał przewagę ze względu na położenie w obrębie szlaku handlowego z Lwowa, dzięki czemu pozyskano źródło niezbędnych przypraw. Najstarszy, odnaleziony przepis na pierniki toruńskie pochodzi z 1725 roku, jednak nie jest on zbyt szczegółowy i nie zawiera danych m.in. o temperaturze pieczenia, która jest również ważnym elementem przygotowania ciasteczek.
Produkcja pierniczków na większą skalę, np. taka, jaka ma miejsce właśnie w Toruniu, wymaga nowoczesnych, zautomatyzowanych rozwiązań. Dotyczy to nie tylko przyrządów kuchennych czy pieców, ale również urządzeń pomiarowych, które będą kontrolować temperaturę przyrządzania i pieczenia pierników. Podczas rozrabiania ciasta maszyna ugniatająca ochładza je do ok. 30°C. Potem następuje formowanie pierników i pieczenie. Temperatura panująca w piecu powinna wynosić od 200 do 240°C. Ważne, aby trzymać się wskazówek dotyczących termicznej obróbki ciasta na pierniki zawartych w przepisie, ponieważ w przeciwnym razie ciasteczka mogą się spalić lub okazać zbyt surowe.