
Rośliny w większości zawierają od 85 do nawet 95% wody, która jest niezbędna dla ich wzrostu, rozwoju oraz funkcjonowania. Woda spełnia szereg niezwykle istotnych funkcji – jest substratem fotosyntezy, która dostarcza roślinie odżywczych związków organicznych, poza tym umożliwia transport i pobieranie soli mineralnych z gleby, jest również środowiskiem wielu reakcji chemicznych oraz rozpuszczalnikiem. Aby wodny balans pozostawał w równowadze roślina musi pozbywać się takiej samej ilości wody, którą pobiera. Mechanizmem, które umożliwia usuwanie nadmiaru wody z roślin jest transpiracja, czyli parowanie.
Proces transpiracji jest przeprowadzany wyłącznie przez nadziemne części roślin – głównie liście – za pośrednictwem aparatów szparkowych lub przetchlinek. Poza usuwaniem nadmiaru wody z rośliny w postaci pary wodnej, transpiracja warunkuje również szybkość pobierania substancji odżywczych z gleby oraz pozwala na ochłodzenie rośliny (mechanizm podobny do pocenia). Woda parująca przez aparaty szparkowe generuje siłę ssącą, która zasysa zawartość tkanek przewodzących, przez co wytworzone zostaje podciśnienie, które powoduje pobieranie substancji z gleby. Transpiracja jednocześnie napędza pozbywanie się wody w postaci pary wodnej oraz pobieranie wody z gleby przez system korzeniowy.
Warunki pogodowe nie pozostają bez wpływu na proces transpiracji. Podstawowe parametry klimatyczne mają znaczny wpływ na wydajność parowania wody z liści. Wzrost temperatury spowoduje zwiększenie intensywności przeprowadzania transpiracji przez roślinę. Z tego powodu roślinność klimatu gorącego zapobiega nadmiernej utracie wody poprzez zamknięcie aparatów szparkowych w ciągu dnia oraz gromadzenie jej w specjalnej tkance magazynującej – miękiszu wodnym, który nadaje liściom mięsistą strukturę. Wilgotność z kolei wpływa na transpirację odwrotnie proporcjonalnie – wraz ze wzrostem poziomu wilgotności względnej w powietrzu spada wydajność transpiracji. Dzieje się tak, dlatego, że im większe wysycenie powietrza parą wodną tym „mniej miejsca” znajdzie się dla wyparowywanej przez rośliny wody. Wysoka wilgotność znacznie utrudnia proces transpiracji roślinom, przez co spowalniany jest transport substancji odżywczych. Z tego powodu, uprawiając roślinność w szklarni, należy zwrócić uwagę na parametry mikroklimatu, szczególnie wilgotność. Dobrym rozwiązaniem będzie zamontowanie specjalnych urządzeń pomiarowych – termometru oraz higrometru, który służy do pomiaru wilgotności.