Każdy jest kowalem swojego losu – o pomiarach temperatury w odlewni

płynny metal

Parametrem, który ma największy wpływ na jakość oraz wytrzymałość odlewanego metalu jest temperatura. Z tego powodu w odlewni metali zwraca się szczególną uwagę na jej monitorowanie. Dzięki nowoczesnym termometrom na podczerwień temperatura stopionego metalu może być dokładnie kontrolowana w sposób ciągły i bezkontaktowy, na różnych etapach produkcji. Precyzyjne nadzorowanie tego parametru przyczynia się do wzrostu wydajności prac w odlewni, a także do zredukowania ilości odpadów. Temperatura ciekłego metalu była powszechnie mierzona przy pomocy termopar, których sondy zatapiano w stopie. Dokładność takiego pomiaru była zależna od precyzji operatora czujnika – wyniki różniły się w zależności od głębokości zanurzenia i położenia urządzenia. Osad pojawiający się na narzędziu również mógł prowadzić do błędów pomiarowych, przez co końcówki termopar wymagały częstej wymiany, co niosło za sobą spore koszty. Obecnie odchodzi się od korzystania termopar w odlewniach, ich miejsce zastępują dużo bardziej komfortowe i bezpieczniejsze w użyciu termometry na podczerwień, czyli pirometry.

Zmierzenie temperatury płynnego metalu stanowi nie lada wyzwanie ze względu na jego specyficzny skład. Często dochodzi do powstawania żużla oraz tlenków, które emitują większą ilość ciepła niż sam płynny metal. Dlatego, aby wykonać poprawny pomiar, należy pamiętać żeby termometr przetwarzał promieniowanie podczerwone z powierzchni wolnej od tych zanieczyszczeń. Wykonanie tego zadania umożliwiają nowoczesne termometry, posiadające funkcję ATD, czyli automatycznego wykrywania temperatury. Przyrządy te wykrywają podczerwień o różnych długościach fal w tym samym czasie i z tego samego obiektu. Na tej podstawie generowany jest sygnał elektryczny, który jest proporcjonalny do temperatury. Dodatkowo urządzenia te w swoich pomiarach ignorują wpływ zanieczyszczeń na temperaturę.

W odlewni kontrola temperatury jest wymagana na każdym etapie produkcyjnym. Również z tego powodu termometry na podczerwień okazały się być dużo skuteczniejszymi narzędziami niż termopary. Mierzą one bowiem temperaturę w sposób ciągły, a nie, jak w przypadku termopar, w nieregularnych odstępach czasu. Ta ogromna zaleta pirometrów pozwala interweniować w sposób natychmiastowy w razie ewentualnych komplikacji podczas procesu topienia metalu.

Jeden komentarz do “Każdy jest kowalem swojego losu – o pomiarach temperatury w odlewni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *