
Lodówka niewątpliwie jest niezbędnym urządzeniem w każdej kuchni. Pozwala ona zachować świeżość i wysoką jakość łatwo psujących się produktów spożywczych. Jednak, aby lodówka prawidłowo spełniała swoje zadanie, musi w niej panować odpowiednia temperatura. Dotyczy to również zamrażarki. Warunki termiczne wewnątrz tych urządzeń powinny skutecznie konserwować żywność i jednocześnie nie wymuszać na właścicielu zbyt wysokich rachunków za prąd.
Optymalna temperatura panująca w lodówce mieści się w zakresie między 3 a 5°C. Natomiast, w przypadku zamrażarki powinna ona wynosić ok. -18°C. Takie temperatury zapobiegną zepsuciu większości produktów spożywczych – chłodne środowisko spowalnia i utrudnia rozwój bakterii (np. Salmonelli czy pałeczki okrężnicy). Dodatkowo, żywność przechowywana w lodówce nie ma dostępu do światła słonecznego, które przyspiesza psucie się pożywienia.
W zamrażarce, jak sama nazwa wskazuje, produkty zostają zamrożone, dzięki czemu zachowują świeżość nawet do kilku miesięcy. Temperatura w lodówce nie może jednak doprowadzić do zamrożenia żywności, dlatego musi przekraczać 0°C.
Różne produkty, w zależności od rodzaju, mogą wymagać innych temperatur. Aby zapewnić im odpowiednie warunki, można dostosować ich położenie w lodówce według ich potrzeb termicznych. Przykładowo, nabiał należy trzymać wyżej, na drzwiach lodówki, aby zapewnić mu cieplejsze środowisko (zimne powietrze opada), dzięki czemu np. masło nie będzie zbyt twarde, ale gotowe do podania. Niektóre owoce również potrzebują wyższych temperatur, często nie należy ich nawet umieszczać w lodówce. Mięso natomiast wymaga chłodnego środowiska – w przypadku długoterminowego przechowywania warto trzymać je w zamrażarce.
Szczególnie istotne jest utrzymanie prawidłowej temperatury w lodówce oraz jej regularna kontrola. W tym celu przydadzą się odpowiednie termometry. Aby oszczędzać energię (zarówno w celach ekologicznych, jak i finansowych) należy możliwie ograniczyć niepotrzebne zaglądanie do lodówki oraz zawsze upewniać się, czy drzwiczki zostały porządnie zamknięte. Przed umieszczeniem produktów w lodówce powinno się je maksymalnie ochłodzić (na pewno nie przechowywać gorącej żywności!), aby zminimalizować potrzebę chłodzenia.