MKT – jeden parametr, wiele możliwości

storage

Dobra praktyka produkcyjna, czyli cGMP (z angielskiego: current goods manufacturing practices) jest zbiorem reguł dotyczących utrzymywania odpowiednich warunków podczas przechowywania oraz transportu produktów. Opisuje ona standardy w wielu branżach przemysłowych, szczególnie spożywczej i farmaceutycznej. Dzięki zasadom zebranym w cGMP towary zachowują wysoką jakość oraz świeżość, co gwarantuje bezpieczeństwo i satysfakcję klientów. Dobra praktyka produkcyjna została stworzona przez amerykańską Agencję Żywności i Leków i inne podobne instytucje, które dostrzegły potrzebę przeprowadzania dokładnych pomiarów i kontroli warunków przewozu oraz magazynowania żywności i wyrobów medycznych. System ten ujednolica zasady odnośnie warunków panujących w miejscu przechowywania poszczególnych produktów.

Jednym z parametrów stosowanym w dobrej praktyce produkcyjnej jest średnia temperatura kinetyczna (MKT, czyli z angielskiego mean kinetic temperature). Jeśli rozważamy skutki przechowywania danego produktu w zmiennej temperaturze przez określony czas, możemy wprowadzić pojęcie MKT, będące hipotetyczną stałą temperaturą, która oszacuje wpływ zmian temperatury na zachowanie lub utratę właściwości lekarstw. Dzięki MKT można jednoparametrowo przewidzieć takie same skutki, jakie uzyskano by pod wpływem zmiennych temperatur. Średnia temperatura kinetyczna nie jest jednak średnią arytmetyczną zmieniających się temperatur, ale precyzyjną stałą, wyliczoną uwzględniając wagę poszczególnych temperatur.

MKT jest nieodłącznym elementem procesu składowania oraz transportowania leków i innych wyrobów medycznych. Umożliwia zachowanie chemicznych właściwości, zapobiega zepsuciu i zanieczyszczeniu oraz gwarantuje stabilność i skuteczność produktów. Stosowanie tego parametru jest zalecane przez Agencję Żywności i Leków dla podtrzymania poziomu najwyższego bezpieczeństwa. Średnia temperatura kinetyczna to najskuteczniejsze narzędzie, które w prosto opisuje proces degradacji produktów, pozwalając w ten sposób odpowiednio dostosować warunki przechowywania i transportu wyrobów farmaceutycznych, aby zachowały one przydatność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *