
Pieczywo jest podstawowym produktem spożywczym. Niemal codziennie odwiedzamy piekarnię w celu zakupienia najpotrzebniejszych artykułów, takich jak bochenek chleba oraz bułki kajzerki. Chleb jest jednym z najstarszych i najbardziej powszechnych produktów spożywczych na świecie. Zgodnie z odkryciami historyków zaczęto go wypiekać ponad 14 tysięcy lat temu. Nie przypominał wtedy jednak wcale współczesnego chleba.
Obecnie wypieki charakteryzują się ogromną różnorodnością – dzięki modyfikacji proporcji składników oraz wymyślnym dodatkom, takim jak orzechy czy bakalie, przemysł piekarniczy jest w stanie zaskoczyć kreatywnością i smakiem swoich produktów. Chleby różnią się między sobą również ze względu na pochodzenie kulturowe, jednak łączą je podstawowe składniki, czyli woda oraz mąka. Mąkę produkuje się oczywiście ze zmielonych nasion zbóż. Nasiona stanowią podstawę rolnictwa, a więc również przemysłu spożywczego.
Aby zachowywać bioróżnorodność i zapobiec stratom upraw, nasiona przechowuje się je w tzw. bankach nasion. W Polsce znajduje się ich niewiele, z czego jeden w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie. Celem banków jest ochrona nasion różnych gatunków, aby móc je wykorzystać w przypadku trudnych warunków pogodowych i zagrożenia głodem. Konstrukcja oraz warunki panujące w banku nasion muszą zapobiegać zepsuciu oraz zabezpieczać przed potencjalnymi zagrożeniami, takimi jak powodzie, pożary, wojny, epidemie czy zanieczyszczenia środowiska. Nasiona są przechowywane w szczelnych, wodoodpornych pojemnikach, a same banki znajdują się pod ziemią, co pozwala zachować stabilne warunki.
Nasiona muszą być przechowywane w niskiej temperaturze, ma to na celu zahamowanie procesów metabolicznych i zapobiegnięcie ich wykiełkowaniu, a więc wydłużenie ich żywotności. Temperatura w bankach nasion wynosi zazwyczaj -20°C. Innym istotnym parametrem w przypadku magazynowania nasion jest wilgotność, nie można ich bowiem przesuszyć, jednak nie powinno się także dopuścić do ich zbytniego zawilgocenia, ponieważ może to doprowadzić do rozwoju pleśni. Właściwy poziom wilgotności w banku wynosi ok. 20%. Stabilizacja warunków mikroklimatu w tym miejscu jest niezwykle ważna, dlatego niezbędne okazuje się ich całodobowe monitorowanie. W tym celu wykorzystuje się profesjonalne urządzenia pomiarowe, takie jak termometry i higrometry z możliwością generowania alertów w przypadku przekroczenia pożądanych wartości kontrolowanych parametrów.