
Zbliżają się wakacje, a wraz z nimi planowanie wyjazdów. Wiele osób zdecyduje się na zagraniczną podróż, w celu poznania nie tylko nowych kultur i zwyczajów, ale również tradycyjnych dań oraz napojów. Prawdziwi amatorzy win mogą udać się na zachód Europy – do Włoch, Francji czy Hiszpani. Będą mogli podziwiać tam rozległe winnice, rozkoszując się najwyższej jakości winem. Zgodnie z danymi zebranymi w 2020 roku, to właśnie Włochy cieszą się tytułem największego producenta europejskiego wina. Poza aromatem, smakiem i barwą tego szlachetnego trunku turysta-smakosz powinien również zainteresować się procesem jego wytwarzania.
Pierwszym etapem tzw. winifikacji (produkcji wina) jest zebranie winogron, czyli winobranie. Następnie owoce te są oddzielane od szypułek oraz miażdżone w specjalnym młynku. Potem rozpoczyna się powolny proces maceracji, który powoduje wypłukanie barwników i innych substancji z winogron. Barwa wina zależy od warunków panujących podczas przeprowadzania maceracji. Po precyzyjnych obróbkach następuje fermentacja alkoholowa, czyli przekształcanie cukru w etanol w warunkach beztlenowych. Następnym etapem produkcji wina jest klarowanie i stabilizacja, po czym zostaje ono rozlane do beczek, gdzie dojrzewa, co może trwać nawet wiele lat.
Proces produkcji wina, szczególnie maceracja, wymagają konkretnych warunków. Szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiednią temperaturę, panującą podczas procedur winifikacji. Parametr ten ma ogromny wpływ na jakość wytwarzanego trunku. Temperatura bowiem wpływa na katalityczną aktywność enzymów, dlatego manipulowanie nią podczas produkcji pozwala na wydobycie pożądanych właściwości wina. Enzymy zawarte w winogronach mogą powodować reakcje utleniania, wpływające na aromat, jednak tylko w określonym zakresie temperatury. Im niższa temperatura, tym mniejsza aktywność enzymów. Aczkolwiek, przy około 37°C enzymy, będące białkami, zaczną denaturować, przez co utracą swoje właściwości katalityczne. Od temperatury zależy również funkcjonowanie drobnoustrojów, takich jak bakterie czy drożdże, które grają kluczową rolę w fermentacji. Optymalny zakres temperatur dla tego procesu mieści się między 20 a 25°C, zaleca się jednak, aby podczas fermentacji utrzymać temperaturę pomiędzy 15 a 18°C, żeby zbyt silna aktywność fermentacyjna nie wpłynęła negatywnie na aromat wina.