Pełna zamrażarka

mrożone mięso

W świecie, w którym wszystko toczy się w zawrotnym tempie kluczową kwestią jest oszczędność czasu. W trakcie tygodnia wypełnionego po brzegi pracą i obowiązkami, mało kto ma możliwość robienia codziennych zakupów. Dużo bardziej opłacalne okazują się jednorazowe wizyty w supermarkecie, podczas których można zaopatrzyć się w potrzebne produkty z kilkudniowym, a nawet kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Pozwoli to na zaoszczędzenie kilkudziesięciu minut dziennie, spędzonych na staniu w kolejce do kasy. Pokarmy, zakupione z zamiarem spożycia ich w późniejszym terminie, wymagają odpowiednich warunków przechowywania. Wiele z nich powinno się umieścić w lodówkach, aby nie uległy zepsuciu. W przypadku mięsa często wykorzystuje się zamrażanie.

Przechowywanie mięsa w zamrażarce umożliwia zachowanie jego wartości odżywczych i zapobiega zepsuciu. W zależności od tego, jaką część oraz jaki rodzaj mięsa został zakupiony, stosuje się inne procedury podczas mrożenia. Surowe, zamrożone mięso wytrzyma od miesiąca do nawet roku, nie tracąc na jakości, jeśli, oczywiście, utrzymywane są odpowiednie warunki. Bezpieczną temperaturą przechowywania mięsa jest minimum -18°C, dzięki niej rozwój drobnoustrojów zostaje zahamowany. W cieplejszym środowisku bakterie mogą spowodować zepsucie produktów, a tym samym zatrucie pokarmowe. Przed zamrożeniem mięsa warto upewnić się, że opakowanie, w którym znajduje się produkt, jest szczelne. Nadmierny dostęp do powietrza, a więc również tlenu, może skutkować utlenieniem niektórych substancji w mięsie, co doprowadzi do pogorszenia się smaku pokarmu. Dopuszczalny czas mrożenia jest zależny od rodzaju produktów, przykładowo boczek wieprzowy można przechowywać w zamrażalniku do miesiąca, indyka, baraninę czy cielęcinę 3-4 miesiące, natomiast steki nawet do roku!

Procedura rozmrażania jest również istotna dla zachowania jakości pożywienia. Istnieje kilka metod, aby w sposób bezpieczny rozmrozić mięso, zajmuje to od kilku godzin do nawet kilku dni. Produkty można umieścić w lodówce lub w wannie z zimną wodą. Drugi sposób wymaga wymiany wody co pół godziny. Należy pamiętać, aby mięso było zabezpieczone w plastikowej torbie. Niektóre mikrofalówki również posiadają funkcję rozmrażania. Niezwykle istotne jest, żeby nie zamrażać ponownie rozmrożonego, surowego mięsa, ponieważ może to skutkować zepsuciem produktu. Aby mieć pewność, że warunki zamrażania mięsa są odpowiednie, warto zainstalować czujniki temperatury w zamrażarce.

2 komentarze do “Pełna zamrażarka

Skomentuj jrs Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *