Siedem zasad HACCP

sklep

Robiąc codzienne zakupy w lokalnym supermarkecie nikt nie zastanawia się, przez jak złożony i skomplikowany proces przechodzą produkty spożywcze, aby bezpiecznie trafić na półki sklepowe. Produkcja i dostarczanie towarów obejmuje wiele procedur, a najważniejsze, żeby każda z nich była wykonana zgodnie z wytycznymi – bezpiecznie i w sposób dokładny. Niezadbanie o te szczegóły może spowodować uszkodzenie i zepsucie się produktów, dlatego tak ważne jest przestrzeganie regulaminów dotyczących zasad ich produkcji, magazynowania oraz transportu.

Pomoc producentom w redukowaniu ryzyka zagrożenia uszkodzenia produktów spożywczych oferuje system HACCP (z ang. Hazard Analysis and Critical Control Points), czyli system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Działanie systemu HACCP ma na celu monitorowanie bezpieczeństwa żywności na każdym etapie produkcji oraz transportu poprzez rozpatrywanie potencjalnych błędów oraz wdrażanie odpowiednich i skutecznych metod regularnej kontroli danych procedur. HACCP jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym –  jego zastosowania często wymagają organy regulacyjne. Cieszy się również uznaniem wśród międzynarodowych organizacji, takimi jak Światowa Organizacja Zdrowia i Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa.

Działanie systemu HACCP jest oparte na siedmiu zasadach, które zostały ustanowione w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego w 2004 roku. Pierwsza z nich dotyczy wykrywania zagrożeń oraz sporządzenie planu działania w celu ich eliminacji. Druga reguła mówi o identyfikacji tzw. krytycznych punktów kontroli, czyli etapów podczas produkcji czy transportu żywności, które bezwzględnie wymagają dokładnego monitorowania. Następnym krokiem jest ustalenie granicznych wartości istotnych parametrów, których przekroczenie równałoby się z ryzykiem utraty jakości towarów. Zasada czwarta dotyczy wprowadzenia systemu monitorującego parametry – takie jak temperatura czy wilgotność – w postaci profesjonalnych czujników. Z kolei reguła piąta mówi o konieczności podjęcia odpowiednich kroków w przypadku przekroczenia pożądanych wartości kontrolowanych parametrów. Ostatnie etapy to stworzenie metod weryfikacji sprawności urządzeń oraz sposób prowadzenia dokumentacji pomiarów.

3 komentarze do “Siedem zasad HACCP

  1. Ninaomba kujifunza zaidi kuhusu mfasiliti wa HACCP. Je, ni kwa nini inatumiwa katika udhibiti wa utunzaji wa chakula? Kwa nini inahitaji kuwasilishwa katika kila hati za udhibiti wa chakula? Je, ni nini chombo cha HACCP kinafanya kwa ajili ya usalama wa chakula? Kwa nini inahitaji wachache kufanya mazoezi kabla ya kutumia chakula kwa watumiaji?

  2. A proszę mi napisać jakie konkretne działania należy podjąć, aby przeprowadzić analizę zagrożeń i identyfikację krytycznych punktów kontroli w procesie produkcji żywności zgodnie z wymaganiami programu HACCP?

Skomentuj jrs Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *